Składniki:
2-3 bataty
I mały por
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
1 papryczka chili
3 łyżki oleju
Szczypiorek
Sól i pieprz do smaku
Sos sojowy
Potrzebne naczynia:
Duża patelnia
Deska do krojenia
Ostry nóż
Drewniana lub metalowa łyżka do mieszania
Sposób wykonania:
Kaszę ugotować.
Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej, dodać bataty i smażyć przez ok 5 min.aż zmięknie - co chwilę mieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojony na plasterki czosnek oraz tymianek. Smażyć co chwilę mieszając przez ok 2 minuty. Przesunąć zawartość patelni na bok i w wolne miejsce dodać łyżkę oliwy i drobno pokrojonego pora. Smażyć pod przykryciem przez ok 5 min., od czasu do czasu mieszać. Doprawić solą, pieprzem i soją. Na końcu dodać pokrojoną papryczkę chili i ugotowana kaszę, wymieszać i wszystko razem podgrzać. Posypać szczypiorkiem i podawać.
Polecamy, bo to pyszne, jarskie danie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz