sobota, 7 listopada 2020

Tęsknisz za kapustą kiszoną? Mamy rozwiązanie!

    Nie ma to jak kapusta kiszona domowej roboty. Bez niej nie byłoby polskiego bigosu, pierogów z kapustą i grzybami, krokietów czy kapuśniaku - wśród górali zwanego kwaśnicą. Bardzo zdrowa i popularna jest też surówka z kiszonej kapusty, a do tego potrzebna jest kapusta dobrej jakości.


                                                                  




 Coraz częściej w norweskich sklepach możemy znaleźć polską kiszoną kapustę w słoikach, jednak nic nie zastąpi smaku kapusty ukiszonej w domu.

Pani Kasia z grupy pięciolatków przygotowała dla nas prostą fotograficzną instrukcję. 



Przede wszystkim potrzebujemy kapustę, dowolną ilość, ważne abyście mieli gdzie ja pomieścić podczas procesu kiszenia ;)


Kapustę dzielimy na mniejsze części, a następnie szatkujemy, możemy sobie ułatwić pracę robotem kuchennym z tarczami do plastrów lub specjalną mandoliną/szatkownicą.


Poszatkowaną kapustę mieszamy z solą niejodowaną w proporcji 20 gram soli na każdy kilogram kapusty.

Możemy również dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach.


Kapustę z dodatkami ubijamy aż zmięknie i wypuści sok. Im więcej soku tym lepiej, powoli dodajemy kolejne porcje kapusty i soli.

Wszystko pakujemy do naczynia, w którym kapusta będzie fermentowała i obciążamy tak, aby była pokryta sokiem. Ważne, aby było jak najmniej powietrza również pomiędzy warstwami kapusty. Odstawiamy na około 7 -14 dni w temperaturze pokojowej. Codziennie sprawdzamy czy kapusta jest pokryta sokiem i przebijamy aby uwolnić powstające w trakcie fermentacji gazy.

Po około tygodniu kapusta jest gotowa- możemy ją od razu zjeść lub przenieść do chłodnego miejsca, gdzie sobie przezimuje. Najlepsza jest temperatura lodówkowa. 

I oto ukisiliście swoją pierwszą w życiu kapustę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

sklepik

Już rok temu zostały wprowadzone obostrzenia z powodu COVID-19, a wraz z tym zamknięcie szkoły. Szkoła nasza przez ostatni rok prowadziła za...

Popularne posty